Εκπαίδευση : Εκπαιδεύοντας το ΕΛΑ (COME).

   
 



 




   Η εντολή ΕΛΑ έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη συμβίωσή μας με το σκύλο.Καθιστά ένα σκύλο που τη γνωρίζει και την εκτελεί καλά, απολύτως ελεγχόμενο. Η επανασύνδεσή μας με το ζώο ίσως αποδειχθεί σωτήρια στην περίπτωση που για παράδειγμα, αυτό δει μια γάτα και τρέξει ξαφνικά προς το δρόμο με κίνδυνο να χτυπηθεί από κάποιο διερχόμενο όχημα.
Όσοι έχουν σκύλο, είχαν σίγουρα κάποια στιγμή μια τέτοια εμπειρία.Μεγάλο βοήθημα είναι και η εκμάθησή της σαν διπλή εντολή.Δηλαδή ο σκύλος ν' ακούει σε λέξη αλλά και κάποιον ήχο όπως είναι η σφυρίχτρα για σκύλους.
   Για αρχή κρατάμε κάποια λιχουδιά στο χέρι και βηματίζοντας γρήγορα προς τα πίσω, τον προσκαλούμε να έρθει σ' εμάς.Οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι χαρούμενες και να του προκαλούν το ενδιαφέρον.Μόλις έρθει κοντά μας επιβραβεύουμε με την τροφή αλλά και λεκτικά.Θα πρέπει να τον κάνουμε να αισθάνεται πολύ χαρούμενος που ήρθε κοντά μας.Σε αυτή τη φάση δε χρησιμοποιούμε ακόμη καμία εντολή.Θα την προσθέσουμε όταν ο σκύλος έρχεται πλέον πρόθυμα και γρήγορα σ' εμάς,ακριβώς τη στιγμή που φτάνει κοντά μας.Όταν δούμε ότι το ζώο έχει συνδυάσει την εντολή με την κίνησή του, θα αρχίσουμε σε ανύποπτο χρόνο να το αποκαλούμε με το όνομά του και να το προσκαλούμε. Π.χ: Δία ! Έλα!Κάθε φορά που έρχεται θα επιβραβεύουμε.Στη συνέχεια μπορούμε να προσθέσουμε και τον ήχο της σφυρίχτρας μέσα σε όλο αυτό. Π.χ: Δία!Έλα και αμέσως μετά σφύριγμα.Το καλό με τη συγκεκριμένη εντολή είναι ότι δε χρειάζεται κόπο απ' τη δική μας μεριά.Μπορείτε να τη δουλεύετε ακόμη και την ώρα που βλέπετε τηλεόραση.Λίγες επαναλήψεις κατά τη διάρκεια της μέρας είναι αρκετές.Μπορείτε ακόμη και να τη δουλέψετε 2 ή και 3 άτομα μαζί καθισμένοι σε μεγάλη απόσταση μεταξύ σας.Έτσι θα συνδυάσετε την εκπαίδευση μ' ένα ευχάριστο παιχνίδι.Σταδιακά όπως και με όλες τις εντολές αφαιρούμε την τροφή και επιβραβεύουμε λεκτικά.
   Τέλος να τονίσουμε δύο λάθη που κάνουν πολλοί. ΠΟΤΕ δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα προς το σκύλο αφού του έχουμε δώσει εντολή ΕΛΑ. Ακόμη κι αν πρέπει να περιμένουμε 10 λεπτά μέχρι νά'ρθει. Μπορούμε να κινηθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτόν αλλά ποτέ προς αυτόν.Και ποτέ δεν τον μαλώνουμε όταν τελικά έρθει προς εμάς όσο εκνευρισμένοι κι αν είμαστε.Το πρώτο γιατί δε θέλουμε να πιστέψει ότι έχουμε διάθεση για  κυνηγητό μαζί του και το δεύτερο γιατί κάθε φορά που έρχεται σ' εμάς πρέπει νά'ναι μια χαρούμενη στιγμή γι' αυτόν.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου