Άνθρωποι και σκύλοι. Ίδιοι?


  


Μου αρέσει να παρατηρώ τη συμπεριφορά των ανθρώπων και των ζώων (των σκύλων ιδιαίτερα). Πολλές φορές βλέπω εξαιρετικές ομοιότητες που με κάνουν να πιστεύω ότι τα βασικά κίνητρά τους για αυτά που κάνουν (άνθρωποι και ζώα) δεν είναι και τόσο διαφορετικά. Μήπως δεν βασίζονται οι  συμπεριφορές μας στο πόσο «κερδοφόρες» είναι για εμάς; Μήπως αυτό που ονομάζουμε αγάπη...
 δεν στηρίζεται στις «ανταμοιβές» που μας δίνει, στο πόσο ευχάριστα μας κάνει να νοιώθουμε, στο πόσο πιο ολοκληρωμένοι ως υπάρξεις;
Μήπως ο φόβος δεν βασίζεται στη πραγματική ή την πιθανή «τιμωρία» που μπορεί να μας επιβληθεί; Μήπως δεν επιλέγομε τους φίλους και τους τρόπους που τους αντιμετωπίζουμε με βάση τις «ανταμοιβές» και τις «τιμωρίες»;
Αναρωτιέμαι αν είμαι λάθος σε αυτούς τους συλλογισμούς;
Μάλλον όχι θα έλεγα.

Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Εμείς ποτέ δεν ξέρουμε ακριβώς πως νοιώθει κάποιος άλλος (άνθρωπος ή ζώο) ή γιατί κάνει κάτι. Αν είναι άνθρωπος , μπορούμε να τον ρωτήσουμε, αλλά η απάντηση ίσως να μην 100% ακριβής, είτε γιατί το άτομο αυτό δεν θέλει να μας πει, δεν ξέρει, δεν μπορεί να εκφραστεί με ακρίβεια, ή εμείς δεν τον καταλαβαίνουμε ακριβώς. Δείτε την εκπομπή του Ανδρέα Μικρούτσικου και θα δείτε πως οι άνθρωποι δυσκολεύονται να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν, να συμφωνήσουν ή να καταλάβουν τα κίνητρα των πράξεών τους ή των άλλων.
Βεβαίως το να κάνουμε υποθέσεις για άλλους ανθρώπους  είναι εύκολο. Ας πούμε ο σύζυγος σας δίνει λουλούδια απρόσμενα. Ίσως λόγω της σχέσης και του παρελθόντος να υποθέσετε ότι το κάνει επειδή είναι ρομαντικός. ‘Η γιατί ελπίζει να κερδίσει «κάτι». Ή νοιώθει ένοχος για κάτι. Ή γιατί πλησιάζουν οι γιορτές και η επέτειος. Αν τα λουλούδια σας παραδοθούν όταν αυτός απουσιάζει στην δουλειά του ίσως να σκεφτείτε άλλους είκοσι λόγους και πιθανότητες πριν αυτός επιστρέψει σπίτι και τον ρωτήσετε. Ίσως να έχετε ήδη πλάσει με το μυαλό σας μια ολόκληρη ιστορία γιατί σας έστειλε ξαφνικά λουλούδια. … και ξαφνικά ανακαλύπτετε ότι έστελνε λουλούδια για τα γενέθλια της μητέρας του και μιας και μπορούσε να στείλει δυο ανθοδέσμες στην τιμή της μιας (2 για 1) ,έστειλε την δεύτερη σε σας. Είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν σας πέρασε από το μυαλό. Σωστά?
Με τα σκυλιά είναι ακόμη πιο δύσκολο να μαντέψουμε -πόσο μάλιστα να εξακριβώσουμε- τα κίνητρά τους. Δεν αντιλαμβάνονται τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο. Δεν έχουν τις ίδιες αξίες με μας. Ναι, πιστεύω ότι νοιώθουν τα ίδια πάνω κάτω συναισθήματα, ΑΛΛΑ δεν πιστεύω ότι τα νοιώθουν για τους ίδιους λόγους. Αυτό που εγώ νοιώθω «επιβράβευση» (ενισχυτικό μιας συμπεριφοράς) , για το σκυλί δεν υπάρχει, και πράγματα που για το σκυλί είναι άκρως ελκυστικά και σημαντικά, εγώ δεν τα αντιλαμβάνομαι ή μου είναι αηδιαστικά.
Όταν σας αγκαλιάζει ο άνδρας σας (ελπίζω να το κάνει συχνά), το σκυλί σας μπαίνει ανάμεσα ή χοροπηδάει πάνω σας. Ποιο είναι το κίνητρό του? Οι περισσότεροι θα πουν ζήλια, ότι θέλει την προσοχή σας. Αυτό ίσως να ήταν αλήθεια αν μιλούσαμε για ένα παιδί. Αλλά το σκυλί δεν είναι παιδί. Είναι ένα ζώο που δεν επιδίδεται σε αγκαλιές. Στο κορυφαίο βιβλίο της «Μιλώντας με το σκύλο σας», η κ. Τουρίντ Ρουγκάς ονομάζει την συμπεριφορά αυτή «χώρισμα» και υποστηρίζει ότι η συμπεριφορά αυτή του σκυλιού μπορεί να είναι μια προσπάθεια να χωρίσει και να ηρεμήσει δυο «ζώα» της αγέλης , από την επιθετικότητα που θα ακολουθήσει(ο εναγκαλισμός είναι επιθετική πράξη για τα περισσότερα ζώα).

Ας υποθέσουμε ότι ένα σκυλί που είχε πλήρως μάθει να κάνει τις «ανάγκες» του έξω από το σπίτι, ξαφνικά σας αφήνει ένα «δώρο» στη μέση του κρεβατιού σας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχει νευριάσει μαζί σας και σας εκδικείται; Ζηλιάρης; Αυτά είναι οι συνήθως τα ανθρώπινα κίνητρα που θα αποδίδαμε σε μια τέτοια σκυλίσια συμπεριφορά.  
Αλλά ας κοιτάξουμε τη περίπτωση με τα μάτια του σκύλου. Είναι στρεσαρισμένος; Τι έχει αλλάξει στο περιβάλλον πρόσφατα; Είναι άρρωστος; Υπάρχει ένταση στο σπίτι; Υπάρχουν νέες μυρωδιές από επισκέπτες, καθαριστικά ή απορρυπαντικά; Θα έλεγα ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε , αφού βεβαίως εξασφαλίσετε το λευκό κτηνιατρικό μητρώο, είναι να μην ανησυχείτε καθόλου για το ποια είναι τα κίνητρά του. Έτσι και αλλιώς υπόθεση θα είναι και «μαντεψιά» που μάλλον θα απέχει από την αλήθεια και λίγο θα σας βοηθήσει στην διόρθωση του προβλήματος ακόμη και αν …πετύχετε στην μαντεψιά. Σκεφτείτε να πέσετε και έξω! (που αυτό συμβαίνει συνήθως).
Περιορίστε του την πρόσβαση στην περιοχή του προβλήματος (εδώ κρεβατοκάμαρα), και προσπαθήστε να ομαλοποιήσετε την ζωή του και να μειώσετε το στρες έως ότου επανέλθει στην σωστή προηγούμενη του συνήθεια.

Σημ. Το βιβλίο « Μιλώντας με το Σκύλο σας. Σήματα Ηρεμίας» της κ. Ρουγκάς (παγκόσμιο best seller) μπορείτε να το προμηθευτείτε από το StarDogs.

StarDogs Positive Training
Γιάννης Αραχωβίτης
Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
Τηλ. 210- 60 29 053 & 6945 – 95 45 64

http://www.stardogs.gr/  info@stardogs.gr

1 σχόλιο:

  1. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Γιάννη Αραχωβίτη,για το πολύ όμορφο άρθρο που μας έστειλε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή